Sezon dyniowy w pełni. W jesienny weekend polecamy zupę dyniową.
Mamy dla Was kilka porad i fajny przepis
SMAK i KOLOR ZUPY DYNIOWEJ
To jaki smak osiągniemy zależy od gatunku dyni.
Dynia prowansalska Muscat de Provence i dynia piżmowa mają intensywnie pomarańczowy i delikatny miąższ o owocowej nucie (podymne w smaku melona).
Dynia Hokkaido ma intensywny kolor i bardziej orzechowy smak - tej dyni nie trzeba już obierać ze skóry. Dynia ta ma najmniej intensywny smak i kolor miąższu.
Aby zupa była nieco kwaśniejsza, można do niej wlać trochę soku z cytryny lub limonki.
by zupa miała więcej słodyczy można wlać trochę soku z pomarańczy
Przepis na zupę dyniowa
Składniki na 4 porcje
800 g dyni (500 g po obraniu)
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
pieprz i przyprawa curry
1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 i 1/2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem owsianym lub migdałowym)
- Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
- Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.
- Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
- Sprawdzić smak zupy dyniowej i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, pieprzu lub też np. imbiru w proszku albo chili - dla ostrości.
Wskazówki Sprawdzić smak zupy dyniowej i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, pieprzu lub też np. imbiru w proszku albo chili - dla ostrości.

Można podać z pestkami dyni: obrane pestki dyni lekko uprażyć na suchej patelni, wsypać do miseczki i wymieszać z oliwą (np. dyniową, extra vergine lub zwykłą).
źródło: https://www.kwestiasmaku.com
foto: https://pl.freepik.com/