Chcesz walczyć z chorobą dziąseł? Jedz czekoladę, pij kawę
Zgodnie z nowymi badaniami opublikowanymi w marcu w czasopiśmie BMC Oral Health,Teobromina, organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów purynowych występujący naturalnie w ziarnach kawowca oraz w kawie i herbacie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia paradontozy.
Badania wykazały, że teobromina ma działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwtłuszczowe i inne. W marcu 2024 r. nowe badania przedstawione na sesji ogólnej i wystawie International Association for Dental Research ujawniły, że teobromina może spowalniać erozję zębów, postęp zmian chorobowych i stymulować nienaruszoną warstwę.
Autorzy pod kierownictwem Ju-Kun Songa ze Szpitala Stomatologicznego Uniwersytetu Medycznego w Guizhou w Chinach stwierdzili, że promowanie spożycia teobrominy może pomóc w profilaktyce trzeciorzędowej zapalenia przyzębia.
foto: canva