Związek konsumpcji wina z erozją zębów – przegląd piśmiennictwa

Związek konsumpcji wina z erozją zębów – przegląd piśmiennictwa

Dostęp do tego artykułu jest płatny.
Zapraszamy do zakupu!

Cena: 24.00 PLN (z VAT)

Po dokonaniu zakupu artykuł w postaci pliku PDF prześlemy bezpośrednio pod twój adres e-mail.

Kup artykuł
MS 2023; 3: 52-57.

Związek konsumpcji wina z erozją zębów – przegląd piśmiennictwa

Relationship between wine consumption and dental erosion – a literature review

Monika Nowak, Jakub Zdrojewski, Kacper Nijakowski

Streszczenie
Erozja to przewlekła, patologiczna i nieodwracalna utrata tkanek twardych zęba spowodowana działaniem kwasów, bez udziału bakterii. Kwasy zewnętrzne pochodzą głównie z pożywienia – najczęściej spożywanymi produktami o niskim pH są soki owocowe, napoje izotoniczne, energetyzujące czy wino. Celem przeglądu piśmiennictwa jest usystematyzowanie wiedzy o wpływie picia wina na ryzyko wystąpienia zmian erozyjnych.

Abstract
Dental erosion is the chronic, irreversible pathological loss of hard tissues which are chemically dissolved by acids, without bacteria. External acids come mainly from food – the most common products with low pH are fruit juices, isotonic drinks, energy drinks and wine. The review aimed to systematize knowledge about the influence of drinking wine on the risk of erosive lesions.

Hasła indeksowe: erozja zębów, wino, konsumpcja, profilaktyka

Key words: dental erosion, wine, consumption, prophylaxis

Piśmiennictwo

  1. Imfeld T. Dental erosion. Definition, classification and links. Eur J Oral Sci. 1996; 104(2): 151-155.
  2. Lussi A, Jaeggi T. Erosion – diagnosis and risk factors. Clin Oral Investig. 2008; 12(suppl 1): S5-S13.
  3. Cochrane NJ, Yuan Y, Walker GD i wsp. Erosive potential of sports beverages. Aust Dent J. 2012; 57(3): 359-364.
  4. Lussi A, Jaeggi T. Occupation and sports. Monogr Oral Sci. 2006; 20: 106-111.
  5. Kanzow P, Wegehaupt FJ, Attin T i wsp. Etiology and pathogenesis of dental erosion. Quintessence Int (Berlin Germany: 1985). 2016; 47(4): 275-278.
  6. Zero DT, Lussi A. Erosion – chemical and biological factors of importance to the dental practitioner. Int Dent J. 2005; 55(suppl 1): 285-290.
  7. Moore D, Wilson MA. Dental erosion. A case study of a marathon runner. Dent Update. 2001; 28(1): 25-28.
  8. Salem MN, Hafez S. Aesthetic management of erosive tooth wear in a young Egyptian swimmer. A case report. Clin Cosmet Investig Dent. 2021; 13: 201-209.
  9. Kaczmarek U, Harłukowicz K. Frequency and determinants of dental erosion prevalence in children and adolescents. Nowa Stomatol. 2014; 2: 100-109.
  10. Bartlett D, Ganss C, Lussi A. Basic Erosive Wear Examination (BEWE). A new scoring system for scientific and clinical needs. Clin Oral Investig. 2008; 12(suppl 1): 65-68.
  11. Bartlett D. A proposed system for screening tooth wear. Br Dent J. 2010; 208(5): 207-209.
  12. Shirreffs SM. Hydration in sport and exercise: water, sports drinks and other drinks. Nutr Bull. 2009; 34(4): 374-379.
  13. Hooper SM, Hughes JA, Newcombe RG i wsp. A methodology for testing the erosive potential of sports drinks. J Dent. 2005; 33(4): 343-348.
  14. Attin T, Weiss K, Becker K i wsp. Impact of modified acidic soft drinks on enamel erosion. Oral Dis. 2005; 11(1): 7-12.
  15. Meurman JH, Härkönen M, Näveri H i wsp. Experimental sports drinks with minimal dental erosion effect. Scand J Dent Res. 1990; 98(2): 120-128.
  16. Nijakowski K, Walerczyk-Sas A, Surdacka A. Regular physical activity as a potential risk factor for erosive lesions in adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2020; 17(9): 3002.
  17. Waszkiel D. Nadżerki nietypowe szkliwa – etiopatogeneza, klinika i zapobieganie w świetle badań własnych. Rozprawa habilitacyjna. Akademia Med. Bialostocensis, Białystok 2000.
  18. Brand HS, Tjoe Fat GM, Veerman EC. The effects of saliva on the erosive potential of three different wines. Aust Dent J. 2009; 54(3): 228-232.
  19. Ferguson MM, Dunbar RJ, Smith JA i wsp. Enamel erosion related to winemaking. Occup Med (Lond). 1996; 46(2): 159-162.
  20. Karlsson P, Karlsson B. Wine consumption in the world 2020 in decline, a detailed look. Online: https://www.forbes.com/sites/karlsson/2021/12/31/wine-consumption-in-the-world-2020-in-decline-a-detailed-look/?sh=109301473f71 [dostęp: 05.04.2022].
  21. Top countries for wine consumption per capita. Online: https://www.nationmaster.com/nmx/ranking/wine-consumption-per-capita [dostęp: 05.04.2022].
  22. Mok TB, McIntyre J, Hunt D. Dental erosion. In vitro model of wine assessor’s erosion. Aust Dent J. 2001; 46(4): 263-268.
  23. Mulic A, Tveit AB, Hove LH i wsp. Dental erosive wear among Norwegian wine tasters. Acta Odontol Scand. 2011; 69(1): 21-26.
  24. George R, Chell A, Chen B i wsp. Dental erosion and dentinal sensitivity amongst professional wine tasters in South East Queensland, Australia. Scientific World Journal. 2014; 2014: 516975.
  25. Uhlen MM, Mulic A, Holme B i wsp. The susceptibility to dental erosion differs among individuals. Caries Res. 2016; 50(2): 117-123.
  26. Hannig M, Hannig C. The pellicle and erosion. Monogr Oral Sci. 2014; 25: 206-214.
  27. Schweigel H, Wicht M, Schwendicke F. Salivary and pellicle proteome. A data mining analysis. Sci Rep. 2016; 6: 38882.
  28. Buzalaf MA, Hannas AR, Kato MT. Saliva and dental erosion. J Appl Oral Sci. 2012; 20(5): 493-502.
  29. Silva NC, Ventura TMO, Oliveira BP i wsp. Proteomic profile of the acquired enamel pellicle of professional wine tasters with erosive tooth wear. Eur J Oral Sci. 2021; 129(3): e12779.
  30. Willershausen B, Callaway A, Azrak B i wsp. Prolonged in vitro exposure to white wines enhances the erosive damage on human permanent teeth compared with red wines. Nutr Res. 2009; 29(8): 558-567.
  31. Piekarz C, Ranjitkar S, Hunt D i wsp. An in vitro assessment of the role of Tooth Mousse in preventing wine erosion. Aust Dent J. 2008; 53(1): 22-25.