Motywacja prozdrowotna matek a praktyczne zastosowanie wzorców zachowań higieniczno-dietetycznych w opiece nad małym dzieckiem

Dostęp do tego artykułu jest płatny.
Zapraszamy do zakupu!

Cena: 5.40 PLN (z VAT)

Po dokonaniu zakupu artykuł w postaci pliku PDF prześlemy bezpośrednio pod twój adres e-mail.

Kup artykuł

Health motivation of mothers and practical application of behaviour patterns regarding hygiene-dietetics in child care

Maria Dubielecka i Sylwia Małgorzata Słotwińska

 

Badaniem socjomedycznym objęto 157 matek dzieci trzyletnich: 97 w grupie badanej i 60 w grupie kontrolnej. Przeprowadzona analiza odpowiedzi na zawarte w ankiecie pytania pozwoliła ocenić praktyczne zastosowanie przez matki poznanych wzorców higieniczno-dietetycznych podczas sprawowania opieki nad małym dzieckiem. Statystyczna analiza odpowiedzi na pytania dotyczące nawyków dietetycznych dzieci trzyletnich ukazała istotne statystycznie różnice między grupą badaną a kontrolną: więcej matek z grupy kontrolnej stosowało w żywieniu dzieci słodkie napoje i przekąski w porównaniu z matkami z grupy badanej, które starały się ograniczyć podaż cukru w diecie dzieci (p < 0,001), a ponad 70% dzieci z grupy badanej i 35% dzieci z grupy kontrolnej było nocą pojone tylko wodą (p < 0,001).
Analiza statystyczna uwzględniająca poziom edukacji matek wykazała, że czynnik ten miał wpływ na wyniki tylko w grupie kontrolnej: wyższy odsetek matek z wykształceniem wyższym pozytywnie odpowiedział na pytanie o wizyty u dentysty i odwrotnie – niekorzystne zachowania w postaci podawania dziecku słodkich napoi i przekąsek oraz zaniechania zabiegów higienicznych były częstsze u matek ze średnim wykształceniem. W grupie badanej matek nie stwierdzono podobnych zależności.
 

zdrowie jamy ustnej, nawyki higieniczno-dietetyczne, profilaktyka próchnicy wczesnej
 
Maria Dubielecka i Sylwia Małgorzata Słotwińska

The socio-medical studies involved 157 mothers of three-year-old children: 97 were in the examined group and 60 in the control group. Analysis of the replies to the questionnaire allowed for an assessment of the practical application of learned patterns of behaviour regarding hygiene-dietetics during the period of caring for young children. Statistical analysis of the answers about dietary habits in three-year-olds showed statistically significant differences between the examined group and the control group: more mothers in the control group used sweet beverages and snacks for the children when compared to those under examination who tried to limit the amount of sugar in the child's diet (p < 0,001). More than 70% of children from the studied group and 35% of children from the control were fed with only water during the night (p < 0,001). Statistical analysis, taking into account the level of education of the mothers, showed that this factor had an influence on the results only in the control group: a larger percentage of mothers with higher education replied positively to the question about dental visits and, conversely, the unfavourable behaviour in the form of giving children sweet drinks and snacks and neglecting hygiene procedures were more frequent in mothers with only secondary education. The group of mothers under examination did not show similar dependence.

oral health, hygienic-dietetic habits, prevention of early caries