Wydolność żucia a uzupełnienia protetyczne

Dostęp do tego artykułu jest płatny.
Zapraszamy do zakupu!

Cena: 5.40 PLN (z VAT)

Po dokonaniu zakupu artykuł w postaci pliku PDF prześlemy bezpośrednio pod twój adres e-mail.

Kup artykuł
Chewing efficiency and dentures

Barbara Piechuta-Królczak, Barbara Gierat-Kucharzewska, Anna Przybysz, Katarzyna Janowska, Joanna  Jurczyk,  Jacek Kasperski


Streszczenie
Wydolność żucia jest ważnym parametrem określającym efektywność leczenia protetycznego.
Cel pracy. Ocena wydolności żucia pacjentów użytkujących uzupełnienia ruchome –  ocena wpływu liczby  cykli żucia na wzrost wydolności procesu z wykorzystaniem metody kolorymetrycznej.
Metody i materiał.  Badania przeprowadzone wśród 50 osób użytkujących protezy ruchome. Oceniano wydolność żucia oraz zdolność formowania kęsa pokarmowego po 10 i 30 cyklach wg pięciostopniowej skali Liedberg i Owalla.
Wyniki. Najlepszą wydolność żucia i zdolność formowania pokarmów uzyskano w grupie kontrolnej i wynosiły one odpowiednio 1,68 i 1,45. Uzyskane wartości powiększały się, a więc wydolność żucia spadała wraz z rozległością braków. Najgorsze wyniki uzyskali pacjenci bezzębni i wynosiły one 4,67 i 4,33, choć i tutaj znaczną poprawę zaobserwowano przy wzroście liczby cykli żucia (3,44 i 2,89).
Wnioski. Wydolność żucia u pacjentów użytkujących uzupełnienia ruchome jest znacznie niższa niż u pacjentów uzębionych. Wzrost liczby cykli żucia znamiennie wpływa na wzrost zdolności rozdrabniania pokarmów i formowania kęsa jedynie u pacjentów z jednym łukiem bezzębnym.

Hasła indeksowe: test Liedberg-Owalla, proteza, żucie, wydolność

Summary
Chewing efficiency is an important parameter that describes the effectiveness of treatment with dentures.
Aim of study. Evaluation of chewing efficiency in patients wearing dentures  –  evaluation of the influence on the number of chewing cycles that increase the efficiency of the process, using the colorimetric method.
Methods and materials.  Studies were carried out on 50 individuals wearing dentures. Evaluation was made of the efficiency of chewing and the ability of forming a nutritional bolus after 10 and 30 cycles according to the five degree scale of Liedberg and Owall.
Results. The best chewing efficiency and ability to shape food was achieved in the control group and were 1.68 and 1.45, respectively. The values obtained increased and so, the efficiency of chewing decreased in proportion to with the extent of missing teeth. The worst results were obtained in edentulous patients and were 4.67 and 4.33, although even here, significant improvement was observed together with an increase in the number of chewing cycles (3.44 and 2.89).
Conclusions. Chewing efficiency in denture wearing patients is significantly lower than in dentulous patients. An increase in the number of chewing cycles significantly influences the increase in the ability to fragment foodstuffs and of shaping the bolus only in patients with one edentulous arch.
 
Key words: Liedberg-Owall test, denture, chewing, efficiency

PIŚMIENNICTWO
1. Majewski S.: Gnatofizjologia stomatologiczna. Normy okluzji i funkcje układu stomatognatycznego.  Rozdział 3. Żucie w warunkach normy fizjologicznej. Wyd. Lek. PZWL Warszawa 2009, 71-79,
2. Kasperski J., Piechuta-Królczak B., Gierat-Kucharzewska B.: Efektywność leczenia protetycznego protezami całkowitymi w badaniach klinicznych. Przegląd piśmiennictwa. Mag. Stomatol. online, 2012, XXII,  2, 111-114.
3. Sierpińska T.: Wydolność żucia – wybrane metody badawcze na podstawie piśmiennictwa. Protet. Stomatol., 1997, XLVII, 3, 137-139.
4. Okoński P.: Obiektywna i subiektywna ocena wydolności żucia u pacjentów leczonych z zastosowaniem protez typu overdenture wspartych o wszczepy śródkostne. Protet. Stomatol., 2006, LVI, 1, 7-15
5. Sierpińska T, Gołębiewska M.: Związek pomiędzy funkcją żucia a stanem uzębienia u pacjentów z nieuzupełnionymi brakami częściowymi. Protet. Stomatol. 2006, LVI, 6, 425-429.
6. Liedberg B, Owall B.: Oral bolus kneading and shaping measured with chewing gum. Dysphagia, 1995, 10, 101-106.
7.  Liedberg B., Spiechowicz E., Owall B.: Mastication with and without removable partial dentures, an intraindividual study. Dysphagia, 1995, 10, 107-112.
8. Prinz J.: Quantitative evaluation of the effect of bolus size and number of chewing strokes on the intra-oral mixing of a two-colour chewing gum. J. Oral Rehab., 1999, 26, 3, 243-257.
9. Sierpińska T., Gołębiewska M.: Wpływ częściowych ruchomych protez osiadających na poprawę funkcji żucia. Protet. Stomatol., 2007, LVII, 3, 176-182.