WADY ZGRYZU I STŁOCZENIA ZĘBÓW POJAWIŁY SIĘ 12 000 LAT TEMU

WADY ZGRYZU I STŁOCZENIA ZĘBÓW POJAWIŁY SIĘ 12 000 LAT TEMU

Badania pokazują, że wady zgryzu i stłoczenia zębów pojawiły się 12 000 lat temu u pierwszych rolników.
Łowcy-zbieracze prawie nie mieli wad zgryzu i stłoczeń zębów. Nieprawidłowości te pojawiły się po raz pierwszy wśród pierwszych na świecie rolników około 12 000 lat temu na terenach Azji Południowo-Zachodniej. Informacji na temat tych odkryć dostarczają naukowcy z University College Dublin w Irlandii, Israel Antiquity Authority i State University of New York w Bufallo, którzy pracowali pod kierunkiem prof. Rona Pinhasiego. Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie PLOS ONE.

Zespół badaczy analizował wymiary żuchwy i korony zębów 292 archeologicznych szkieletów z Lewantu, Anatolii i Europy, sprzed 28 000 – 6 000 lat. Naukowcy odkryli wyraźną różnicę między europejskimi łowcami-zbieraczami, bliskowschodnimi/anatolijskimi myśliwymi-zbieraczami i rolnikami oraz rolnikami europejskimi. Badania wykazały, że stłoczenia i wady zgryzu występujące u rolników z Lewantu 12 000 lat temu niewystępowały wcześniej np. u ludów myśliwych-zbieraczy.

- Nasza analiza pokazuje, że dolne szczęki najwcześniejszych na świecie rolników w Lewancie nie są po prostu mniejszymi wersjami wcześniej występujących u łowców-zbieraczy. Dolna szczęka przeszła złożoną serię zmian kształtu, proporcjonalną do przejścia na rolnictwo - mówi profesor Ron Pinhasi z UCD School of Archeology i UCD Earth Institute, University College Dublin, główny autor badania. - Nasze odkrycia pokazują, że populacje łowców-zbieraczy mają niemal „doskonałą harmonię” między dolną szczęką a zębami. Harmonia zaczyna zanikać, gdy przyjrzymy się uzębieniu pierwszych rolników – wyjaśnia.

W przypadku łowców-zbieraczy naukowcy odkryli korelację między kośćmi szczęk a odległościami zębów, co sugeruje niemal „doskonały” stan równowagi pomiędzy nimi. W przypadku grup rolniczych nie znaleźli takiej korelacji, co sugeruje, że harmonia między zębami a kością szczęki została zakłócona wraz z przejściem na praktyki rolnicze i sedentyzm w regionie. Według międzynarodowego zespołu naukowców może to być związane ze zmianami w diecie w różnych populacjach.

Dieta łowców-zbieraczy opierała się na „twardej” żywności, takiej jak niegotowane warzywa i mięso, podczas gdy podstawowa dieta rolnika opierała się na „miękkiej” gotowanej lub przetworzonej żywności, takiej jak zboża i rośliny strączkowe. Przy miękkich gotowanych pokarmach jest mniejsze zapotrzebowanie na żucie, co z kolei zmniejsza rozmiar szczęk, ale bez odpowiedniego zmniejszenia wymiarów zębów, nie ma wystarczającej przestrzeni w szczękach, co często powoduje wady zgryzu i stłoczenia zębów.

Związek między żuciem, dietą i powiązanymi wzorcami zużycia zębów jest dobrze znany w literaturze naukowej. Obecnie wady zgryzu i stłoczenia zębów dotykają około jednej na pięć osób w populacjach współczesnego świata. Stan ten został opisany jako „choroba cywilizacji”.

Międzynarodowy zespół naukowy, który przeprowadził badanie obejmował: prof. Ron Pinhasi, School of Archaeology, University College Dublin; dr Vered Eshed, Izraelski Urząd Starożytności, Jerozolima; oraz dr Noreen von Cramon-Taubadel z Wydziału Antropologii Uniwersytetu w Buffalo, State University of New York. Badania te były wspierane przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych.


Źródło: https://www.ucd.ie