Wpływ sposobu karmienia niemowlęcia na kształtowanie się wad narządu żucia

Wpływ sposobu karmienia niemowlęcia na kształtowanie się wad narządu żucia

Dostęp do tego artykułu jest płatny.
Zapraszamy do zakupu!

Cena: 12.50 PLN (z VAT)

Po dokonaniu zakupu artykuł w postaci pliku PDF prześlemy bezpośrednio pod twój adres e-mail.

Kup artykuł
Influence of infant feeding on the development of defects of the chewing organ

Aleksandra Kaszak, Michał Kaszak, Joanna Peradzyńska

Streszczenie
Praca ukazuje istotne korzyści zdrowotne wynikające z karmienia naturalnego dziecka przez co najmniej 6 pierwszych pełnych miesięcy życia. W artykule poruszono także kwestię odpowiedniego trzymania dziecka podczas karmienia i wpływu sposobu karmienia na wady wymowy.
 
Abstract
The study shows significant health benefits by natural feeding for at least 6 of the complete months of life. The article also discusses the correct holding of the baby during feeding and the influence of this method of feeding on speech defects.
 
Hasła indeksowe: epidemiologia, wady zgryzu, karmienie, funkcje życiowe
 
Key words: epidemiology, malocclusions, feeding, life functions

PIŚMIENNICTWO
1. Beecher R., Corruccini R.: Effects of dietary consistency on craniofacial and occlusal development in the rat. Angle Orthod., 1981, 51, 1, 61-69.
2. Gertig H., Gawęcki J.: Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2014.
3. Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
4. Filipiak-Florkiewicz A. i wsp.: Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w opinii klientów specjalistycznych sklepów z żywnością. Bromat. Chem. Toksykol., 2015, XLVIII, 2, 166-175.
5. Wecker H., Barańska M.: Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014.
6. Blackwelder A.: Association between dietary factors and malocclusion. University of Iowa, Iowa Research Online, Spring 2013.
7. Dz.U. 2015 poz. 1256.
8. Paszyńska E. i wsp.: Wpływ czynników środowiskowych na powstawanie wad narządu żucia oraz na przebieg ich leczenia. Pediatr. Med. Rodz., 2011, 7, 2, 115-120.
9. Khan S., Hasan N.: Is there is any relationship between malocclusion and nutritional pattern of children. Update Dent. Coll. J., 2014, 4, 2, 09-13.
10. Karłowska I. i wsp.: Zarys współczesnej ortodoncji. PZWL, Warszawa 2008.
11. Carmody B., Norwood V.: Paediatric acid-base disorders: a case-based review of procedures and pitfalls. Paediatr. Child Health, 2013, 18, 1, 29-32. Medycyna Praktyczna – Pediatria 2013.
12. Mackiewicz B.: Wskazówki do prawidłowego połykania w wadach zgryzu i wymowy u dzieci. Gdańsk 1980.
13. Orlik-Grzybowska A.: Podstawy ortodoncji. Wyd. 3 uzup., PZWL, Warszawa 1976.
14. Łabiszewska-Jaruzelska F.: Etiologia zaburzeń w obrębie narządu żucia. W: Ortopedia szczękowa. Red. Łabiszewska-Jaruzelska F. PZWL, Warszawa 1997, 204-210.
15. Śmiech-Słomkowska G., Rytlowa W.: Profilaktyka i wczesne leczenie ortodontyczne. PZWL, Warszawa 1999.
16. Widmańska E. i wsp.: Nawyki ssania – jedna z przyczyn wad nabytych. Przegl. Stomatol. Wieku Rozw., 1996/1997, 16/17, 6-8.
17. Vargas A.J., Thompson P.A.: Diet and nutrient factors in colorectal cancer risk. Nutr. Clin. Pract., 2012, 27, 613-623.
18. Wojtyniak B., Goryński P. (red.): Sytuacja zdrowotna ludności Polski. Państwowy Zakład Higieny, Zakład Statystyki, Warszawa 2008.
19. Kustrzycka K., Jaworska M.: Wpływ schorzeń górnych dróg oddechowych na wady zgryzu. Czas. Stomatol., 1997, 50, 47-51.
20. Kawala B., Szumilewicz M., Kozanecka A.: Czy ortodonci są jeszcze potrzebni? Epidemiologia wad zgryzowo-zębowych u dzieci i młodzieży w Polsce w ostatnich 15 latach. Dent. Med. Probl., 2009, 46, 3, 273-290.
21. Sadowska J., Daniel I.: Konsekwencje zdrowotne nieprawidłowości w żywieniu dzieci i młodzieży w wieku gimnazjalnym. Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, 2016, 65, 313, 4, 553-561.
22. Mackiewicz B.: Odwzorowywanie czynności pokarmowych w ruchach artykulacyjnych. Logopedia, Lublin 2001, 29, 87-92.
23. Banach E. i wsp.: Profilaktyka wad wymowy u dzieci do siódmego roku życia. Hygeia Public Health, 2015, 50, 4, 566-571.